Thema: Voedsel (Avans)
Vanuit de praktijk de voedselsysteemtransitie realiseren
De toekomst van voedsel creëren we samen. In De Plaatsen werken boeren, burgers, kunstenaars, wetenschappers, ondernemers, onderwijs, kunst en cultuur aan de voedseltransitie. Ons doel: het voedselsysteem van morgen vandaag laten beginnen.
Andere manier van denken
Het Nederlandse voedselsysteem staat wereldwijd bekend als hoogproductief en kennisintensief. Tegelijkertijd is het sterk afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen en niet meer geworteld in de draagkracht van de aarde en maatschappelijke waarden. De op korte termijn gerichte en fragmentarische oplossingen van gevestigde instituties, beleid en belangengroepen schieten tekort. Een andere manier van denken en handelen is nodig.
Daarom werken wij aan alternatieve manieren voor:
- produceren en consumeren van voedsel
- beheren van land en natuur
- waarderen, verwaarden en verdelen van voedsel en inkomen
- samenwerking en collectiviteit
- verkrijgen, delen, toepassen en beheren van kennis
Ingrijpende transitie
Een voedselsysteem met een positieve impact op milieu, leefomgeving en gezondheid vraagt om een ingrijpende transitie. Daarvoor is een brede coalitie van voedselsectoren nodig die samenwerken in een netwerk van ‘samenweters’. Waarin ruimte is voor doeners, denkers en makers. Waar we diversiteit aan perspectieven en kennis een gelijkwaardige plek bieden en met elkaar verbinden. Bij De Plaatsen ontmoeten mensen elkaar die samen een breed aanbod van onderwijs, kunst, cultuur, onderzoek en kennisuitwisseling ontwikkelen.